Medicinska myter

Jag kom att tänka på det redan imorse när jag vaknade upp och insåg att jag drömt om en björn som jagade mig. Jag drömmer alltid det när jag blir stressad, det är så komiskt. Den här gången tänkte jag i drömmen att shit jag kan ju inte låta den ta mig, så jag ringer pappa så han kommer och hämtar bort mig härifrån. Jag var nämligen nånstans på landet, det var ängar, blommor och lador. Hela kittet liksom. Tre sekunder senare sprang jag in på någon random gårdsplan och där rullade pappas limousine in och jag hoppade i bilen. Tittade ut genom bakre fönstret och där stod björnen förvånad en bit bort och blev allt mindre när pappa körde iväg. Man behöver nog inte vara psykolog för att tolka den drömmen direkt, haha.

Ja, men i alla fall. Det är med myter, om hur man ska göra när man hamnar i en situation. Kom att tänka på det när jag tänkte på björnen imorse. Ofta jag skulle klara av att springa ifrån en björn i flera hundra meter bara så där. Vet faktiskt inte vad man ska göra om man råkar ut för något sånt. Hoppas på att björnen inte uppfattat en som hotfull eller ätbar.
Däremot fick jag höra en ortoped säga hans version av vad man ska göra med en avkapad lem, t ex en tumme eller en hand som man blivit av med i en olycka med gräsklipparen eller sågen. I filmer läggs den lösa delen oftast i is eller glöms bort. Många tror att den ska läggas i vatten, till och med mjölk. Vi hade en föreläsare som sa att man ska lägga den i munnen eller i mjölk för där är det samma pH som i resten av kroppen och därmed blir inte osmosen eller ämnesomsättningen så störd.
1) Lägger man amputatet på is så finns risken att det fryser och kärlen och andra tunna strukturer krackelerar sönder. Så nej, inte i första hand.

2) Lägger man amputatet i vatten så fylls det med vatten, sväller och är för stort för att sys fast. Don't do it!

3) Mjölk - nja, det med pH kan ju stämma men det lär ju fortfarande strömma in i fingret och svälla. Samma som ovan.

4) Munnen - Nej, för mycket bakterier. Det finns förvisso bakterier överallt, men varför sätta det i munnen när det finns en bättre metod, nämligen..


Sätt fingret/handen/whatever i en plastpåse, knyt igen (obs bara amputatet i påsen, inget annat) då det hålls borta lite från bakterier. Plastpåsen ska läggas i kallt vatten strax ovan fryspunkten, gärna med is i för att behålla det så. Ämnesomsättningen går ner och då börjar inte förruttelsen lika snabbt. Kontakta akuten och bli remitterad till handkirurg eller ortoped beroende på läget.

Förresten så får Linda Skugges reklam på Spotify mig att seriöst vilja köpa premium. Telefonsvararen funkar, prostatacancern funkar, till och med spelreklamen funkar. Men Linda Skugge får mig att rysa, hon låter så dryg och bitter. Hon låter som svampinfektion i underlivet. Personifierad liksom. Om svampinfektionen kunde prata och ha musik i bakgrunden skulle det låta så där.


Kommentarer
Postat av: Katarina

Bra att veta! :)

2009-05-16 @ 23:31:23
URL: http://abimemoi.blogspot.com
Postat av: Jenna

Hoppas bara inte nån ny specialist kommer med nåt annat utlåtande. Men oavsett litar jag nog mest på ortopeden! ;)

2009-05-17 @ 00:30:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0